Pers Mitolojisi Roma Roma Mitolojisi

Circus Maximus Mithraeum’u (Mitreo del Circo Massimo)

Circus Maximus Mithraeum’u (Mitreo del Circo Massimo), Roma‘daki en büyük gizli Mithra tapınaklarından birisi olup, ünlü Circus Maximus‘un yanında ve hala görülebilir durumdadır. Roma’da Faşist dönem mimari projeleri hayata geçirilirken 1931’de Teatro Nazionale dell’Opera için belirlenen depolama tesisinin inşası sırasında keşfedilen, bu küçük yeraltı tapınağı bir zamanlar tanrı Mithras’ın gizemli kültüne adanmıştı.

Almanya, Fransa ve Macaristan’da hatta Londra‘da da birkaç Mithraum keşfedilse de Roma İmparatorluğu‘nda Mithra tapımı ve gizemli doğu tanrısının takipçilerinin gerçek dini uygulamaları hakkında çok az şey bilinmektedir. Mithra Gizemleri, Roma’da MS 1- 4. yüzyıllar arasında popüler olmuştur. Mithra kültü ve tapınakları yeni başlayanlara açık olmakla birlikte, ayinler gizli yapılmaktaydı. Mithra tapınaklarında ‘tauroctony’ adı verilen Tanrı Mithras’ın boğa öldürürken tasvir edildiği bir heykel veya kabartma bulunmaktaydı. Sonuçta MS 4. Yüzyılda Hıristiyanlığın ivme kazanmaya başlamasıyla Mithra kültü yok olmuştur.

Mithraizm ve Mithra Dini hakkında daha fazla bilgi:

Mithraizm

Circus Maximus Mithraeum’u (Mitreo del Circo Massimo)

Mithraeum veya Mithra Tapınakları genellikle yer altında bulunmakta olup, bazen doğal mağaralara yerleştirilmişlerdir. Roma dini tapınaklarının çoğunun açık ve parlak yapısının aksine, Mithra tapınakları karanlık ve penceresizdi. En çok 30-40 kişi alabilecek denli küçük olan Mithra tapınakları gizli ayin duaları, kurbanın yanı sıra ekmek ve şarap ritüelleri gerçekleştirilmekteydi.

Muhtemelen MS 2. yüzyılda inşa edilen Circus Maximus’un büyük binası birçok kez değiştirilmişse de MS 3. Yüzyılda zemin katı Mithraeum (Mitreo) olmuştur. Mermerle süslenmiş bu tapınak iyi durumda bulunmuştu. Tonozlarla kaplı odalar doğu-batı yönelimli olup, sağdaki ilk alan bir apparitorum veya bir tür kutsallık olarak yorumlanırken, ikinci odada tuğladan yapılan bir podyumun üzerinde Mithra’nın boğayı boğazladığı ‘tauroctony’ sahnesi bir podyumunun üzerinde sergilenmektedir. Son ve en önemli odada, sunağın kendisi bulunmaktadır. Günümüzde bu Mithraeum’a yalnızca randevu alarak ve rehberli turlarla ulaşabilirsiniz. 4,00 € giriş ücreti ile Circus Maximus’a girebilie ancak bu biletin fiyatı Kültür Birlikleri (associazioni culturali) tarafından düzenlenen rehberli turları içermez. Her gün 9.00-19.00 saatleri arasında +39 060608 numaralı telefon ile turlu geziler için rezervasyon yaptırabilir veya böyle bir tura katılmak size zor geliyorsa San Clemente’de kolayca erişilebilir olan bir diğer Mithra Tapınağı’na gidebilirsiniz.

Circus Maximus Nerede?